Aktuelnosti Vijesti

Ljekovito bilje novi adut kraft piva

Osim što pivu daje dopadljivu aromu, dodavanjem lekovitog bilja ovom napitku mogu da se ostvare i terapijski efekti.

Pivo je osvežavajuće piće koje ima karakterističnu aromu hmelja i pomalo gorak ukus. Zanatski pivari, međutim, unose mnoge novine i u posljednje vrijeme pivu sve češće dodaju različite arome, ljekovito bilje, gljive, voće, med. Cilj je da se pivu poboljšaju svojstva. Osim što pivu daje dopadljivu aromu, dodavanjem lekovitog bilja ovom napitku mogu da se ostvare i terapijski efekti.

Njemci, a pogotovo Amerikanci tragaju za novim ukusima kod hmelja. To je slično kao i kod vina. Postoji domaći (bački) hmelj, sorta Bačka koja je inače aromatizovana ili sorta Činok američka. Tu je Kaskejd američka sorta sa kojom se zanatsko pivarstvo raširilo u Americi. Ova piva u potrošnji sada čine oko 12 posto tržišta.

Pelin

Kada je u pitanju aromatično i začinsko bilje Slovenci su, što se tiče našeg regiona, najdalje otišli. Oni to bilje koriste i u mini pivarama, a biljka koju najčešće koriste u oplemenjivanju kraft piva je pelin. To je biljka koja je dosta zastupljena u flori Crne Gore i veoma je poznata ovdašnjem stanovništvu. Slovenci najviše koriste slatki pelin za oplemenjivanje kraft piva i ova vrsta pelina se koristi zajedno sa hmeljom, što znači da se hmelj ne izbacuje iz ove kombinacije. Samim tim se tu otvara i jedno novo područje koje je zastupljeno u radler pivu, a to je smanjenje količine alkohola u ovom napitku. U tom slučaju različitim ukusima treba doprinijeti povećanju potrošnje bezalkoholnih piva. To je zaista potrebno s obzirom da je potrošnja bezalkoholnog piva kod nas minimalna.

M.P.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: