Featured

Znate li šta je to kraft pivo?

Koje su prednosti kraft piva nije lako objasniti. Jedan od najvećih razloga je što uživanje u jednom od najstarijih alkoholnih pića, može biti veoma subjektivno iskustvo.

Većina piva u kojima ste do sada uživali pripada kategoriji industrijskog, mahom svijetlog piva. U odnosu na zanatska, drugačiji je način proizvodnje, ta piva se kuvaju u velikim količinama, a u zanatskom pivarstvu prisutni su tradicionalni principi.

Koriste se isključivo četiri namirince: voda, ječam, hmelj i kvasac i posebna se pažnja daje kvalitetnu namirnica.

Zanatsko pivarstvo je pokrenulo čitavu revoluciju i pivo transformisalo u ono što zaista treba biti.

Revolucije po pravilu nastaju u malim mjestima, u podrumima, garažama. Tako je u podrumu ljudi koji traže bolje pivo, nastala kraft revolucija.

Danas, zanatsko pivarstvo je jedno od najbolje rastućih tržišta alkoholnih pića, a zanatska piva zauzela su svoju poziciju na tržištu u Crnoj Gori. 

Kraft pomjera granice i inspiriše nove generacije pivara, koji su prinuđeni da konstanto usavršavaju recepte i redefinišu doživljaj piva.

Zanatsko pivarstvo označava pivarstvo koje se vezuje za nekomercijlalne, nezavisne pivare koje proizvode manje količine piva i gdje se akcenat stavlja na kvalitet i arome piva. 

Zanatsko pivo karakterišu kvalitetni sastojci, tradicionalna načela proizvodnje i odsustvo procesa filtracije i pasterizacije. Zanatsko pivarstvo ne teži kvantitetu već kvalitetu.

“Za nas, kraft pivo predstavlja kvalitet i kvalitet ne smije biti upitan. Sa tom mišlju osmislili smo Zoru”, kazali su iz Montenegro Brewing Co, pivare iz Spuža i dodali: “Pivo napravljeno za ljude koji će cijeniti kvalitet, namijenjeno onima koji znaju šta je dobro, onima kojima je kvalitet ispred svega”.

Siniša iz Male novske pivare šaljivo poručuje: “Kraft ti je moj prijatelju, kada ti nedostaje tri džaka da zaokružiš recept, a ne čitava tona”. 

Paun pivo iz Podgorice jedan je od najvećih zanatskih pivara u Crnoj Gori. Za mladog pivara Koču zanatsko pivarstvo je: “U Crnoj Gori postoji osam zanatski pivara: “Pivo skuvano u malim domaćim pivarama sa mnogo različitih ukusa, sa tradiconalnim sastojcima slad, voda, hmelj, kvasac. Kraft je istraživanje, proizvodnja, ali i degustiranje različitih stilogva piva, sve u cilju kako bi se ljudima približila kraft industrija”. 

Crnogorska kraft scena tek je u začetku, a u njoj postoji osam pivara: Montenegro Brewing Co, Fabrika Craft Brewery, Mala novska pivara, Mammut, Podgoričko pivo, Paun pivo, Akademija piva i Beerhouse. Pivare su okupljene oko Udruženja kraft pivara, preko kojeg zajednički grade industriju zanatskog pivarstva.

Tim povodom osnovan je i ovaj veb sajt, na kom će zainteresovana javnost moći da se informiše o svemu što se vezuje za zanatsko pivarstvo. 

Montenegro Craft Beer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: