Vijesti Zanimljivosti

Zašto treba piti kraft piva?

Zanatsko pivo je lakše napraviti nego zanatsko vino, uz to je daleko jeftinije i ima milion varijanti boje, ukusa, gorčine, stilova, itd. Zanatsko ili kraft pivo je pivo koje prave mikro pivare ili se radi u kućnoj radinosti, baš kao što se to mogu raditi i vina.

Pivo ima dugu tradiciju i postoji hiljadama godina i kao piće i kao hrana.

Industrijska piva se zbog dobijanja jeftinijeg piva rade sa kukuruznom krupicom i specijalno modifikovanim kvascima, kako bi se dobila brža fermentacija žita jer kukuruz ima mnogo više šećera od ječma. Time se dobija fruktoza u pivu koje nikada ranije nije bilo i dobija se fruktozni alkohol. Otuda ta piva goje, prave pivski stomak i od njih boli glava.

Zbog ekonomije proizvodnje, da bi se sa istom opremom za proizvidnju piva proizvelo više, industrijska piva se rade kao koncentrat, dobija se zgusnuto pivo, koje se razredjuje sodom ne bi li se dobila ogromna količina jeftinog piva. Otuda su piva u konzervi i u flašama tako gazirana i od njih se nadujete kao žaba i stalno podrigujete. Da, pivo se gazira, otuda brend name piva imaju tako oštar ukus.

Uz sve to, industrijska piva su temeljno pasterizovana i besomučno filtrirana da bi bila kristalno čista jer to privlači potrošača, tako da u njima više nema ničega živog, ni vitamina B, ni živih enzima a ni kvasaca koji mogu biti dobri za vašu crevnu floru – mikrobiom. Jer, kao fermentisani proizvod tradicionalno ili zanatsko pivo je bilo probiotik pun dobrih bakterija i gljivica.

Industrijsko brand name pivo je zato lijepo, ukusno i mrtvo pivo.

Zanatsko pivo je sve suprotno industrijskom, baš kao da uporedjujemo industrijsku i domaću hranu. Zanatska (Kraft) piva su živa, potpuno drugačijeg ukusa, ne osjeća se gaziranost nego prirodna fermentacija, pun im je ukus, puna su zdravih elemenata i bakterija, oseća se prirodna gorčina hmelja, ne nadimaju i ne opijaju tako brzo. Prijatnost dok piješ zanatsko pivo traje …

Ukus zanatskih kraft piva ne donosi gaziranost već prirodnu fermentaciju, punoću ukusa i obilje zdravih elemenata, oseća se prirodna gorčina hmelja, a prijatnost se povećava pri svakom novom gutljaju.

Zato pijte točena kraft zanatska piva malih crnogorskih pivara!

Još uvijek su male zanatske pivare malo prisutne po restoranima i kafićima jer im brand name pivare ne dopuštaju da uđu u veliki broj lokala ali zato vi kao savjesni potrošač gdje god naidjete na domaća zanatska piva, njih obavezno i pijte .

Mala kraft pivara i zanatska piva su otpor malog čoveka pred sveobuhvatnom industrijalizacijom i globalnog naturanja nekvalitetne hrane i pića.

Živjeli!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: