Aktuelnosti Vijesti

Kako hladiti kraft pivo?

Reklamama za pivo, koje su, po pravilu, prelijepe, ne treba uvijek vjerovati, a naročito kada govore o kvalitetu I načinu kako se pivo služi.

Kada je kraft pivo u pitanju najvažniji je kvalitet koji je uvijek mnogo iznad industrijskog piva, a način služenja I njegova temperature je stvar ukusa a lično zadovoljstvo je ono što treba da vas vodi.

Naravno, kao i u svim oblastima života, postoje neka pravila koja nijesu obavezna da se poštuju.

Neke pivopije tvrde da kraft pivo treba služiti izuzetno hladno, ali za mnoge to ne važi. Čak se govori da su taj mit stvorile velike pivare koje proizvode industrijsko pivo I kojima odgovara da se u hladnom pivu izgube mnogi ukusi, koje oni I nemaju. Veoma niske temperature „ubijaju“ receptore na jeziku, pa ukus piva koje pijete postaje „nebitan“.  To znači da se u izuzetno jakom pivu loš ukus skoro I ne prepoznaje, ali I onaj dobar ukus postaje manje prepoznatljiv.

Većina pravih pivopija smatra da kraft pivo nikada ne treba previše rashladiti.

Najbolje je pivo služiti i piti na temperaturi koja je između „ledene“ i sobne temperature. I ovde važi pravilo „zlatne sredine“.

Takođe, prema boji piva može se odrediti temperatura koja je odgovarajuća. Dok se svetlija piva obično služe hladna, veoma tamna piva piva i sličnih, bolja su kada se manje hlade.

Sajt beerkan.rs pravi jednu uopštenu klasifikaciju koja izgleda ovako:

Veoma hladna (0 do 4 C):

Na ovoj temperaturi služi svako pivo čiji ukus zapravo i ne želiš da osjetiš. Pale lageri, piva sa malo alkohola, cideri i većina piva iz naših velikih pivara.

Hladna (od 4 do 7 C):

Savršena temperatura za premium lagere, pilsnere, voćna piva, hefeweizen piva, kristalweizen, lagere sa puno alkohola, tamne lagere…

Srednje hladna (od 8 do 12 C):

Američki pale ale, amber ale, razne vrste stouta, porter, belgijski ale, dunkel, dunkelweizen, njemačka crna piva, irski ale, tripel…

Podrumska temperatura (od 12 do 14 C):

Bitter piva, tamna ale piva, indian pale ale, engleski pale ale, abbey dubbel, belgijski ale, razne vrste bock piva, saison, škotski ale, engleski cider, jača stout piva…

Topla (od 14 do 16 C):

Barley wine, quadrupel, imperial stout, double IPA, doppelbock, eisbock…

I da podsjetimo, nakon svega, najbitniji je lični užitak. Hladite vaše pivo onoliko koliko vašem srcu prija.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: