Aktuelnosti Vijesti

Iskustva drugih: Australijski kraft pivari u pregovorima sa Vladom

Australijska industrija kkraft piva zapošljava 3.300 radnika, a u planu je da se taj broj poveća na 6.000 I da se, kako kažu u njihovom udruženju, napadne međunarodno tržište.

Australijska industrija kraft piva zapošljava 3.300 radnika, a u planu je da se taj broj poveća na 6.000 I da se, kako kažu u njihovom udruženju, napadne međunarodno tržište.

Ove promjene su nastale nakon pregovora Udruženja kraft pivara Australije sa tamošnjim političarima kada je zatraženo da ova grana industrije makar bude izjednačena sa vinarima, jer je sve veća potražnja na tom tržištu za kraft pivom.

Akcioni plan nezavisnih pivara dobio je pozitibnu reakciju od suosnivača NSV-a Tumut River Breving Tim Martina, koga su političari konsultovali povodom zahtjeva zanatskih pivara.

Martin rekao je da je srećan što vidi konkretan plan za širenje industrije, ali je istakao da su neke od njegovih najvećih primjedbi ostale bez odgovora.

Glavne primjedbe su porezi na zanatska piva, koja imaju veće akcize, niže rabate i više birokratskih troškova nego u vinarijama.

“I kraft pivo I vino su proizvedeni u našim krajevima, i od lokalnih sastojaka, i obje industrije zapošljavaju domaće ljude, tako da bi prema njima trebalo da se postupa na sličan način”, rekao je Martin za tamošnje medije.

“Čini se da vinarije dobijaju mnogo više mogućnosti na tržištu, jer imaju bolji odnos sa vladom”, kaže on.

Industrija zanatskog piva zapošljava 3300 ljudi, a cilj akcionog plana je da poveća taj broj na 6000 ljudi u pet godina kroz više programa obuke i grantova kako bi privukli više mladih ljudi.

“Oni su mali procenat na tržištu, ali zapošljavaju 40 odsto radne snage. Oni su ogromni poslodavci u našem regionu i mislim da ne dobijaju dovoljno kredita”, rekao je Martin.

Izveštaj kaže da postoji veliko neiskorišćeno međunarodno tržište, i da ako Australija dobro otvori svoje karte, pozicioniraće se da postane “azijsko-pacifički centar izvrsnosti” kada je u pitanju kraft pivo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: